Dažnai sakome, kad tinkamas kakavos paruošimas – tai garantuotai skanesnis gėrimas, malonesnė patirtis. Esame ne kartą kakavos dovanoję savo draugams, net iš kai kurių išgirdę: „Na nežinau ar pavyko pasigaminti, kažkoks nelabai tas gėrimas gavosi“. Tačiau kai pakviečiame į svečius, padarome „taip kaip reikia“, iš karto pasikeičia nuomonė ir žmogus kakavą pamilsta iš pirmo gurkšnio. Gaila negalime jūsų visų pakviesti į svečius, nors lakavą gaminti mums tikras malonumas. Gaminti, vaišinti, pasakoti, ragauti.
Skaniam gėrimui svarbu:
- Tinkamas kakavos ir vandens santykis
- Vandens temperatūra (ne verdantis vanduo, bet ir ne per vėsus, apie 70 laipsnių)
- Geras suplakimas
- Kokybiški priedai (augalinis pienas, saldiklis, prieskoniai).
Tai koks gi tas „paslaptingas“ gamybos būdas?
Visada akcentuojame kakavos ir vandens santykį. Jei vandens bus per daug, neatsiskleis gėrimo sodrumas, poskoniai bus blankūs ir pati patirtis nebus maloni. Jei kakavos masės bus per daug – gali būti per kartu, per stipru. Tai gali atbaidyti nuo tolimesnių atradimų.
Kakavos ir vandens santykis:
150 ml. vandens rekomenduojame apie 20 gramų kakavos masės.
200 ml. – 30 gr.
Žinoma, jei mėgstate intensyvius skonius, 50 gramų gerdami, tikrai nepadauginsite. Ji gali uženergizuoti ir kaip sakant „suteikti sparnus“, todėl svarbu kokio efekto tikitės.
Kaip gaminame kakavą?
- Kakavos masę susmulkiname peiliu. 1 susmulkintos kakavos masės yra apie 5 gramai.
- Verdantį vandenį įpilame į puodelį ir palaukiame kol šiek tiek atvės. Tuo pačiu taip pasimatuojame kiek vandens prireiks gėrimui gaminti.
- Susmulkintą masę dedame į plakiklį (galima plakti su rankiniu blenderiu/ maisto smulkintuvu ar tiesiog sportininkų naudojama kokteiline).
- Įpilame šiek tiek saldiklio ir mėgstamų prieskonių. Gėrimą galima daryti tik su augaliniu pienu, kurį reiktų šiek tiek pavirti. Mūsų mėgstamiausias paprastas derinys – kakava, vanduo ir saldiklis.
- Norint gauti tirštą putą rinkitės tokį plakiklį, kuris gėrimą prisotintų deguonimi. Mūsų pamėgtas atradimas „Nutribullet“ smulkintuvas (ne reklama, tačiau visiems rekomenduojame šį nuostabų, mažai vietos užimantį aparatą).
- Įpilkite suplaktą kakavą į vis dar šiltą puodelį, kuriame buvo karštas vanduo.
- Įkvėpkite šokoladinio aromato. Pasakykite intenciją, palinkėjimą sau ir ramiai mėgaukitės gėrimu.
- Atkreipkite dėmesio į kiekvieno gurkšnio poveikį, kaip palaipsniu keičiasi poskonių pajautimas.
Dažniausiai užduodami klausimai:
Kokią kakavą rekomenduotumėt išbandyti pirmą kartą?
Pas mus yra ne vienas kakavos skonis, todėl pirmą kartą renkantis, gali būti painu. Visada rekomenduojame pradėti nuo degustacinio rinkinio ir patiems patirti savo skonio receptorių padiktuotą atsakymą. Visgi, jei norite pradėti nuo švelniausio skonio, rekomenduojame išbandyti „Salvadoras“ skonį. „Balis“ taip pat gan švelnus, neturintis rūgštumo ar kitoms rūšims būdingo kartumo. Sekantys skonio atradimai gali būti gurmaniškesni, pradedant nuo gan intensyvaus „Adelmo“, „Santa Ana“ skonio, baigiant daugiau skonio natų pasižyminčiomis „Gvatemala“ ir „Masaja“
Kokius priedus naudoti su kakava?
Visada rekomenduojame pradėti nuo vanilės, cinamomo, net įsiberti mažą žiupsnelį druskos. Mėgstame kakavą ir su super maistu tokiu, kaip želmenų milteliai, liofilzuotų uogų milteliai, maca net džiovintais grybais („chaga“, „lions mane“, „reishi“ ir pan.).
Nors kakavoje yra nemažai augalinių riebalų, smagu išbandyti ir papildomai įsidėjus kakavos sviesto. Gėrimas bus labiau „kreminis“, tirštesnis ir žinoma kaloringesnis.
Kokį augalinį pieną rekomenduojate?
Tinka bet koks augalinis pienas išskyrus sojų pieną, kadangi šis gali blokuoti naudingųjų kakavos medžiagų įsisavinimą. Mūsų mėgstamiausias augalinis pienas su kakava – avižų. Tačiau nuostabūs deriniai pavyksta ir su migdolų, kokosų ir kt. pieno gėrimais.
Kada geriausia gerti kakavą?
Geriausia jei kakavą gertumėte tuščiu skrandžiu ar būtumėt labai nedaug pavalgę. Kakava – ne desertas, po valgio gali sutrikdyti virškinimą, apsunkinti. Vėlai geriamas gėrimas taip pat gali neleisti ramiai užmigti. Mes kakava mėgaujamės pirmoje dienos pusėje ir kartais po pietų, praėjus porai valandų. Juk popiet kartais taip norisi pasnausti, o kakava puikiai pažadina tęsti darbus.
Jei neturiu jokio blenderio, maisto smulkintuvo?
Esame bandę kakavą plakti stiklainyje (tik atsargiai, kad dangtelis „nešautų“, periodiškai išleiskite vanens garus). Taip pat jei neturite laiko, esate susimulkinę kakavos masę, užpilkite tiesiai į puodelį ir gerai išmaišykite šaukšteliu. Galbūt nesigaus standi puta, tačiau skonis ir savybės nebus pakitusios.
Kaip pasiruošti kakavą ceremonijai?
Ceremoninės kakavos dozė yra apie 40-50 gr. su 200 ml. vandens. Visada rekomenduojame dėti kuo mažiau saldiklio, kad greitai pakilęs cukraus kiekis organizme netrikdytų praktikų.
Ceremonijose nėra tinkami naudoti kakavos milteliai (esame girdėję apie tokias ceremonijas, kurioms organizatoriai tiesiog nusipirko miltelius iš parduotuvės ir skonis tikrai nebuvo ypatingas, daugelį net atbaidė nuo kakavos gėrimo ilgam laikui. Žinoma energetinio poveikio taip pat nebuvo jokio). Naudokite pilną kakavos pupelę – taip kaip duota gamtos.
Kakavos ceremonijoms naudojama šiek tiek paskrudinta kakava. Nuo seno ugnies energija naudojama apvalymui, savybių išryškinimui. Jei turite „raw“ kakavos, ją galite naudoti ceremonijoms, tačiau, atminkite, kad tai – šių dienų „atradimas“. Mes turime žaliavalgiškos kakavos iš Balio, kuri auginama apsupta ritualų ir pašventinimų. Ji yra vistiek šiek tiek apdorota termiškai, fermentuota, tik laikantis griežtų reikalavimų, kad temperatūra proceso metu nepakiltų iki 42 laipsnių.
Venkite virinti kakavą puode. Taip, tai yra lengvas būdas padaryti didelį kiekį kakavos, tačiau dingsta didelė dalis naudingųjų medžiagų. Nebent kaitinate trumpai, tik tiek, kad ištirptų kakavos masė. Mes pažintinėse kakavos ceremonijose naudojame rankinį blenderį arba maisto smulkintuvą. Gaminame gėrimą dalimis ir tik vėliau pilame į bendrą puodą (jei didesnis kiekis žmonių). Jei yra poreikis, labai trumpai pašildome gėrimą ant silpnos ugnies.