Apie kakavą

Kviečiame susipažinti

Kodėl rinktis rūšinę kakavą?

Rūšinė / ceremoninė kakava vis plačiau naudojama ir vertinama tų, kurie nuolat ieško gurmaniškų skonių. Nors pasaulyje paplitusi Forastero rūšis (85 proc.), tačiau aromatingiausios yra kitos, prieskonės kakavos rūšys: Criollo (5 proc.) ir Trinitario (10 proc.). Mes siūlome būtent iš šių kakavos pupelių paruoštas mases kasdieniam naudojimui.

Rūšinė / ceremoninė kakava skiriasi nuo įprastos kakavos tuo, kad joje yra pilna gamtos sukurta sudėtis: kakavos sviestas ir kakavos skaidulos.

Kakava gali pagerinti bendrą organizmo funkciją. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas.

 

Kakava kūnui

Kakava giliai maitina mūsų fizinį kūną. Rūšinė kakava, su savo naudingosiomis medžiagomis ne be reikalo yra priskiriama „super maisto“ kategorijai.

Kakava protui

Kakava gali padidinti koncentraciją, kas yra svarbu ilgai dirbant protinį darbą. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas. Kakavoje yra daug polifenolių, kurie gali padėti sumažinti streso požymius. 

Kakava dvasiai

Kakava gali padėti dvasiniame kelyje. Turint gerą intenciją, kakava gali padėti atverti širdį, pajusti vidinę intuiciją. Kakava gali prisidėti prie atsipalaidavimo ir emocinės pusiausvyros.

Kakavos užkulisiai

Susipažinkime. Už kvapnių šokoladinių puodelių esame mes. Atradę kakavą savo kelionių metu, parsivežėme ją į Lietuvą. Vėliau išragavę ne vieną rūšį, ieškojome to geriausiai nuteikiančio produkto. Taip gyvenimas atvedė verslo partnerius – Juan ir Elisa. Juan – užaugęs kakavos ūkyje, mus supažindina su visomis kakavos auginimo, fermentavimo ir skonių subtilybėmis. Džiaugiamės, kad mūsų pagarba kakavos augalui, jį auginatiems žmonėms sutampa. Juan ir Elisa taip pat kaip ir mes pilnai pasinėrę į kakavos veiklą, palaiko glaudžius ryšius su ūkiais, apdirba kakavos pupeles ir ruošia šviežią kakavos masę būtent mums.
Mūsų veikloje didelę dalį užima edukacija, kurios metu griauname mitus apie kakavą, supažindiname su rūšinės kakavos ypatumais. Mums svarbu – etiškas ir sąmoningas verslas, todėl visos mūsų kakavos yra iš mažų ūkių. Rūpinamės, kad tiekimo grandinė būtų kuo trumpesnė, o klientas už sumokamus pinigus, gautų vertingą ir kokybišką produktą. Pasaulyje kakavos verslas vis dar labai neskaidrus, todėl drąsiai klauskite savo kakavos pardavėjo „Iš kur tiksliai ši kakava?“.

Iš kur mūsų kakava?

Kakava

Skonis „Adelmo“ (Salvadoras, Vidurio Amerika)

Ūkis yra turtingame Lempos upės slėnyje, kur auginama ceremoninė kakava. Ūkyje dirba 8 žmonės, kurie rūpinasi ne tik sodinimu, priežiūra, derliaus nuėmimu, bet ir kokybiška fermentacija. Per patį ūkį teka nedidelė upė, iš kurios yra laistomi augalai. Vandeninga vietovė prisotina kakavos pupeles tekančio vandens energijos. Majų ir Actekų civilizacijų, vandens dievas Tlalok dažnai minimas šiame ūkyje.

Skonis „Santa Ana“  – ūkis „San Fernando (Salvadoras, Vidurio Amerika)

Visai naujas ir pažangias technologijas taikantis ūkis, kuriame dirba 6 žmonės. Nors ūkis nedidelis, tačiau yra vienas stabiliausiai dirbančių kakavmedžių augintojų Salvadore. Šis ūkis yra 670 metrų virš jūros lygio, įsikūręs Cordillera del Balsamo kalnų pakraštyje, esančiame Ateos mieste, Sacacoyo savivaldybėje. Beje, nuostabu tai, kad kakavmedžiai čia auga tarp kedrų ir raudonmedžių, visiškoje darnoje su kitomis kultūromis.

„Salvadoras“ kakava – „Cuyancua ūkis (Salvadoras, Vidurio Amerika)

Šis ūkis yra vienas didžiausių ir seniausių Salvadore ir garsėja kaip tropinių vaisių augintojas. Ūkis yra šalia Chikilisko įlankos, pietrytinėje Salvadoro pakrantėje. Visas regionas garsėja derlingu dirvožemiu, todėl kakava iš žemės gauna viską, kas geriausia. Ūkis daugiau nei prieš šimtą metų, ilgą laiką buvo apleistas dėl pilietinio karo ir vyriausybės nustatytos žemės reformos. Jaunosios kartos ūkininkai atkūrė kakavos sodinukus, kurie virto išties unikalia rūšimi, randama tik šiame ūkyje. Kakava čia auga tarp mango medžių, 25 metrų lygyje virš jūros lygio. Taip pat ūkyje gausu kokosų medžių, cukranendrių ir kitų kultūrų.

Skonis „Masaja“  ūkis – „La Campesina“ ūkių kooperatyvas (Nikaragva, Vidurio Amerika)

Ūkių kooperatyvas yra Nikaragvos centriniame Matagalpos regione. Čia apie 400 mažų ūkių augina kakavos pupeles, kurių rūšies skoninės savybes stengiamasi palaikyti kuo panašesnes. Kakava čia auginama didelį dėmesį kreipiant itin subtiliam fermantavimo ir džiovinimo procesui. Didelė dalis darbų vyksta centralizuotai tam, kad būtų užtikrinta kakavos pupelių kokybė.

„Gvatemala“ kakava “Fedecovera” ūkių kooperatyvas (Gvatemala, Vidurio Amerika)

Tai kooperatyvas iš gilių atogrąžų miškų Gvatemaloje. Fedecovera sudaro mažesni kooperatyvai su daug mažų vietinių ūkininkų, kuriems suteikiama pagalba realizuojant kakavos produkciją, pagerinti savo gyvenimo kokybę, saugoti kultūrą ir visą gamtinę ekosistemą. Ūkininkai augina ne tik kakavą. Čia auginama ir kava, ciberžolė, kardamonas, kava, pipirai.

Skonis „Balis“ ūkis Kooperatyvas Vakarų Balio Saloje, Indonezijoje.

Tai ūkininkų kooperatyvas Vakarinėje Balio salos dalyje, kur 11,5 hektarų plote auginami kakavmedžiai. Didelė dalis darbuotojų – moterys, dalyvaujančios nevyriausybinių organizacijų projektuose (vienas iš partnerių NVO Kalimajari, kuri rūpinasi moterų ir vyrų socialine lygybe, moterų integracija į darbo rinką). Kakavos medžiai auginami kartu su vanile, bananais ir kokosų medžiais. Kai kurie kakavos medžiai net 35 metų senumo, todėl didelis dėmesys skiriamas ir naujų medžių atsodinimui. Prieš kiekvieną didesnį kakavos apdirbimo procesą, vietiniai meldžiasi.