Kokia kakava tinka ceremonijai? Ar tinka kakavos milteliai?
Mūsų nuomone ceremoninės kakavos naudojimui svarbu etiškai ir tvariai užaugintas produktas. Taip pat yra svarbu rūšis, tačiau to nekeltume į pirmąją vietą. Rūšys susijusios labiau su fizinėmis savybėmis, nes tam tikrose rūšyse daugiau teobromino (panašios medžiagos į kofeiną), todėl pvz. Criollo rūšis dažniau sutinkama ceremonijose. Tačiau ir Trinitario porūšiai gali pasižymėti mažesniu teobromino kiekiu. Galime teigti, kad kiek kakavos porūšių, tiek ir galimų veikimo efektų.
Labai svarbu ir tai kokią praktiką norėsite atlikti ceremonijos metu. Jei tai bus ramūs ritualai, tuomet reikia rinktis mažiau energizuojančią kakavą. Jei reikalingas aktyvinantis poveikis, rinktis tokią rūšį, kurioje teobromino daugiau.
Kakavos milteliai yra pupelės skaidula, be riebalo, o kakavos masė – yra pilna kakavos pupelė. Kitas dalykas – iš kokybiškos kakavos pupelės (skanios, tvariai užaugintos, investuojant laiko, nepurškiant pesticidais) mažai gamintojų spaudžia miltelius. Retai kas naudoja tokias kokybiškas pupeles, norint iš jų atskirti sviestą. Tad, galima teigti, kad kakava ceremonijoms tinka tokia, kuri jau nuo pat auginimo pradžios buvo auginama su pagarba, be godumo energijos. Tikime, kad tai galime pajusti geriant.
Visgi kakavos milteliai nėra pilna kakavos pupelė, todėl kakavos ceremonijoms nėra visiškai tinkantis produktas.
Kuo turi būti energetiškai ypatinga kakava? Ar turi reikšmės kokią kakavos masę vartosime?
Pirma, svarbu paklausti, kokia intencija buvo auginama kakava? Žinoma, maži ūkiai siekia išgyventi, tačiau gaudami sąžiningus atlyginimus, jausdami, kad jų darbas vertinamas, jie visai kitaip augina šią kultūrą. Yra ūkių, kur nuo pat pradžios yra išreiškiama pagarba gamtai, atliekami ritualai (pvz. Balio saloje).
Tiesa, kad kakavos energetiką galime pajusti. Vieni teigia, kad ji tarsi pripildo visą kambarį, o atsigėrus pirmojo gurkšnio ant liežuvio lieka ilgiau trunkantis poskonis, kuris turi daugiau atspalvių. Tuo tarpu, nekokybiška kakava gali skleisti liūdesio, godumo, panikos vibracijas, nes ji ir auginama tam, kad kuo greičiau būtų parduota ir pasipelnyta. Joje yra ir trąšų. Atsigėrus mažiau kokybiškos kakavos galima pajusti smėlio, dulkių poskonius. Tai ne vienintelis kriterijus, tačiau tyrinėkite, bandykite pajusti.
Didelę reikšmę turi kakavos, kurią vartojame ritualų metu, kokybė.
Kaip paruošti kakavos gėrimą?
Svarbu kakavos masę ne tik supjaustyti, bet ir gerai suplakti. Užpilame ne verdančiu, o kiek atvėsintu vandeniu ir plakame rankiniu blenderiu. Taip pat plakimui tinka ir kokteilinės (tokias naudoja sportininkai, norėdami gerai suplakti baltyminius kokteilius). Esame bandę ir įprastame stiklainyje plakti. Paruošimas tikrai paprastas, tereikia šiek tiek praktikos norint atrasti tinkamiausią kakavos ir vandens santykį.
Kakava ritualams – rekomenduojama stipri, 50 g. su 150-200 ml. vandens.
Kasdienėms praktikoms – 30 g.
Nuoroda į video: Kaip paruošti kakavos gėrimą?
Prieš geriant kakavą patariame negerti kavos, vartoti augalinį maistą. Taip pat ruošiant kakavą svarbu turėti intenciją, ramų nusiteikimą, būti sočiai nepavalgius.
Į ceremoninę kakavą rekomenduojame nedėti saldiklio (arba dėti labai mažai). Saldiklis maskuoja kakavos poveikį ir kartais sunku pajusti ar energija pakilo dėl cukraus kiekio ar dėl kakavos savybių.
Kur įsigyti ceremoninės kakavos?
Žinant kriterijus apie tvarumą, sąžiningumą, susirasti tokį tiekėją, kuris taip pat gyventų tokiomis vertybėmis. Užrašas ant pakuotės “Ceremoninė kakava”, nebūtinai reiškia, kad ji tvariai užauginta kakava. Nėra jokios pasaulinės organizacijos, kuri reglamentuotų kas yra ceremoninė kakava.
Pirmą kartą gerdami kakavą stenkitės nesiorientuoti vien į skonį, bet daugiau stenkitės pajusti kuo pulsuoja ši kakava, kiek joje gyvybės.
Kakavos galima įsigyti Europoje tiesiog paieškoje įvedus „ceremonial cacao paste“, taip pat Lietuvoje https://www.gyvakakava.lt/parduotuve/ el. parduotuvėjė..
Kas yra kakavos ceremonija?
Tai patirtis, kurios metu geriama ceremoninė kakava. Dažnai tai būna gan iškilmingas susibūrimas, kurio metu dainuojama, medituojama, atliekamos įvairios praktikos (sąmoningumo, kvėpavimo ir pan.). Šiuo metu kakavos ceremonijos Vidurio ir Pietų Amerikoje, turi ypatingą reikšmę ir laikoma „gamtos medicina“, suteikiama proga pajusti gamtos ir žmogaus vienovę, ritmus ir išmintį.
Iš tiesų niekas nežino, kokios buvo kakavos ceremonijos Majų laikais, todėl dabartinės ceremonijos – tai šių laikų interpretacija. Kakava skatina bendrystę, artumo pojūtį, atvertą širdį, o ceremonija ženklina tam tikrą transformaciją, rezultatą.
Taip pat galima sukurti savo asmenines patirtis: ryto ritualus su kakava, draugų rato ritualus. Kakava visada nuteiks artimesniam ryšiui, pokalbiui, rašymui, meditacijai. Ji padės pereiti nuo nežinomo prie atrasto. Nuo uždarumo į atvirumą. Nuo liūdesio į supratimą.
Kas sudaro kakavos ceremoniją?
Niekas tiksliai nežino kokia buvo senovinė kakavos ceremonija, todėl dabartinės ceremonijos turi savitą struktūrą ir eigą. Mes išskirtume tokias dalis:
Pasiruošimas – erdvės paruošimas, kakavos gėrimo ruošimas;
Susipažinimas su kakava, jos pajautimas. Susipažinimas vienas su kitu (jei nėra pažįstami);
Intencijos parengimas – prieš geriant kakavą svarbu pasakyti savo ketinimą, jį tyliai arba garsiai išreikšti;
Kakavos gėrimas – jis gali būti padalintas į dvi dalis, nes dažniausiai ceremoninės kakavos puodelis būna gan stiprus, sodraus skonio (apie 50-60 gr. Kakavos, 200 ml. Vandens).
Atliekamos įvairios praktikos – kakava pradeda veikti po 15-20 minučių, todėl galima pradėti nuo lėtų meditacijų, gongų muzikos, vėliau prijungiant aktyvesnius elementus: šokį, kvėpavimo pratimus ir baigti rašymo pratimais.
Padėkojama vienas kitam už sukurtą bendrą erdvę. Padėkojama kakavai.
Ceremonija baigiama įsivertinimu, galima atlikti trumpą refleksiją.
Kaip pasiruošti sau kakavos ceremoniją?
Vienumoje tikrai galima atlikti kakavos ceremoniją. Tai ėjimas į save, į ką mes šioje svetainėje skiriame daugiau dėmesio nei grupiniams užsiėmimams. Vienumoje galima atlikti gilias meditacijas, vizualizacijas, dėkojimą, nusiteikimą darbams, kūrybai.
Aiškus planas nėra reikalingas, svarbiau klausytis intuicijos ir daryti tai ką tuo metu norisi. Pavyzdžiui traukia rašymas ir rašyti tol kol „rašosi“.
Kakavos nerekomenduojame gerti kasdien, o paversti tai švente, ypatingu ritualu. Todėl kiekvieną kartą geriant kakavą sąmoningai kreipti į tai dėmesį, išreikšti intenciją. Atsigėrus padėkoti.
Kakava metafiziniu lygmeniu. Kokia ji?
Sakoma, kad kakava „atveria duris“ į norimas būsenas ir tik žmogaus pasirinkimas eiti ar ne. Kakavos energija nėra nurodanti, ji neprisiima nuopelnų sau. Kakava neutrali, tačiau gyvybinga ir pasiruošusi pagelbėti žmogui taip kaip jam reikia.
Dvasiniai/ energetiniai kakavos privalumai.
Kakava atveria širdį, padeda plėsti sąmoningumą, atpalaiduoja kūną, įkvepia kūrybiškumui, sustiprina koncentraciją, skatina bendrystės jausmą. Tačiau svarbu numatyti savo intenciją, paruošti tiek vidinę tiek išorinę erdvę ir leisti magijai atsiskleisti. Kakava primena apie balansą: tarp vidinio vaiko ir suaugusiojo, tarp žmogaus ir gamtos, tarp matoma ir nematoma, tarp rimties ir žaismo. Ji moko mus pastabumo, įsiklausymo į savo būsenas. Kakava primena mums apie praktiškumą ir sugebėjimą įkūnyti savo mintis gyvenimu. Šioje vietoje atsiranda ritualo svarba.
Kas yra termiškai neapdorota kakava ir kaip ji veikia? Ar galiu ją naudoti ritualams?
Senovės Majų laikais, kakavą šiek tiek paskrudindavo ir ji įgaudavo Ugnies energijos. Dažniausiai ceremonijoms/ ritualams naudojama paskrudinta kakava. Žaliavalgiška („raw“) kakava turi daugiau išsaugojusi naudingųjų medžiagų, ceremonijoms taip pat gali būti naudojama. Mūsų kakava yra labai mažai skrudinta, labiau „simboliškai“ tam, kad paryškėtų poveikis, poskoniai, kakava įgautų ceremonijai būdingas savybes.