fbpx

Kakavos ceremonijos vienumoje turi ypatingą reikšmę. Jos kitokios, nei bendri susitikimai, nes galime tyloje panirti į save, išjausti tai, kam reikia dėmesio. Galime tai atlikti savo tempu, sulėtinti ir atkreipti dėmesį į tai, kam reikia daugiau įsiklausumo.

Kakavos ritualas atveria erdvę tam, kad sustotume ir atvertume tai, kas turi būti atverta. Kakava primena apie įpročių svarbą. Tam, kad išmoktume jautrumo sau, būtina išgirsti savo kasdienį ritmą, o kakava suteikia galimybę padaryti pauzę sau tinkamiausiu metu. Pradžioje gėrimas tampa „pretekstu“ susitikti su savimi. Vėliau kakavos gali ir nebeprireikti – vadinasi ji puikiai atliko savo užduotį.

Visgi, patys jaučiame nekaltą priklausomybę šiam gėrimui. Pradžioje, rodos, norime atsigerti skanios, aromatingos kakavos, tačiau jau pradėjus ją ruošti, supranatame „Vėl esame savo rituale“ ir skubėti tiesiog nepavyksta. Vien kakavos kvapas nuteikia šventiškai ir šis ritualas tampa savotiškai iškilmingas. Net ir vienumoje. Argi, ne nuostabi dovana sau?

Skonis ar savybės?

Kakavos gėrimas turi būti skanus ne tik fiziniu lygmeniu, bet ir metafiziniu. Metafizinį lygmenį sudaro tai kas nematoma, todėl svarbu nusiteikimas, nuotaika, pozityvios mintys ruošiant gėrimą.

Ne visi mėgsta gurmanišką juodą šokoladą, todėl būtina atsižvelgti ir į tai. Ceremoninę kakavą įprasta gerti nesaldintą, tik su vandeniu ir gan stiprią. Tačiau ne visiems tai tinkamas būdas. Pratinkimės prie kakavos iš lėto, pradžioje atraskime tinkamiausią vandens ir kakavos masės santykį. Dažnai rekomenduojame pradėti nuo 20-30 g. ir 200 ml. vandens. Vėliau kakavos kiekį galima padidinti. Taip pat svarbu ir saldiklis bei kiti priedai. Visgi rekomenduojame, nepadauginti saldiklio. Kakava veikia labai švelniai ir lėtai, o saldiklis gali per greitai pakelti cukraus lygį, todėl jausimės energingi ne dėl kakavos, o tiesiog dėl cukraus. Kakavos gėrimui tinka kajeno pipirai (jei mėgsti aštrumą), cinamonas, vanilė. Smagu, kad kiekvieną kartą galime eksperimentuoti ir kaskart gėrimą paruošti skirtingą. Pagal nuotaiką, dienos metą ar netgi atsitiktinumą.

Kakavos poveikis priklauso ir nuo rūšies. Dažnai girdime, kad nuo vienų rūšių norisi kalbėti, kurti netgi dainuoti, tuo tarpu kitos – nuramina, atpalaiduoja, skatina rimtį ir įžemina. Rekomenduojame tyrinėti. Kakavos energizuojančios savybės priklauso ir nuo jose esančio teobromino (panašios medžiagos į kofeiną), dažniausiai Trinitario rūšys turi daugiau teobromino nei Criollo rūšys, tačiau tai nebūtinai taisyklė. Gamta įvairiapusiška ir kartais nenuspėjama.

Sarbu ir intencija, kuri taip pat tarsi „užprogramuoja“ kakavos veikimą. Juk šis gėrimas labiau neutralus energetiškai, nei diktuojantis savo sąlygas. Mes patys esame ritualo ir energijos kūrėjai, kakava tik padeda pasiekti būsenas, tačiau mes visas jas talpiname savyje.

Pradžia ir ragavimas

Pirma, paruoškime erdvę ritualui. Kambarį galime pasmilkinti mėgstamais smilkalais, paruošti vietą, kurioje gersime kakavą. Mes mėgstame gerti tiesiog ant žemės, pasikloję minkštą pledą, padėję keletą pagalvių, uždegę žvakių. Jei turime gyvų gėlių, visada pasidedame šalia. Norisi erdvę papuošti, paversti jaukia ir malonia ilgesniam buvimui.

Antra, pasakykime sau intenciją su kokiu tikslu geriame kakavą. Galima bandyti intenciją kartoti tą pačią ir vėliau kasdienybėje stebėti pokyčius. Jei neturite intencijos, galite traukti orakulo kortą, su klausimu „Ką savyje galėčiau patyrinėti?“. Mes tikime, kad kortų ar kitų priemonių nereiktų traukti buitiniais klausimais, norint gauti konkretų atsakymą. Geriausia, klausti apie save, pvz., kaip dar galiu patobulėti, kad suprasčiau šią situaciją? Susitelkime į asmenines pastangas, nesiekime gauti greitų atsakymų. Juos galime gauti, tačiau šaltinis nebus aiškus. Atlikime praktikas atsakingai, nesitikėdami gauti lengvų patarimų, atsakymų, vadovavimo ir kitokio „vedimo“. Kakava padeda nukreipti žvilgsnį į save ir išgirsti savo tikrąjį balsą.

Atsigėrus pirmo gurkšnio pajuntame skonius, kurie labai įžemina. Degustacija gali būti ritualo dalis. Tai panašu į „mindfulness“ meditacijas, kada susitelkiame į dabarties momentą, išjaučiame akimirką pilnai. Tarsi „susirenkame save“ iš skirtingų vietų, svajonių, iliuzijų į „čia ir dabar“. Galime susitelkti į visus savo pojūčius: regą, klausą, uoslę ir žinomą, skonį.

Vėliau taip pat galima traukti kortą. Galime klausti:

  • Kas man šiuo metu svarbu?
  • Į ką galėčiau labiau atkreipti dėmesį?
  • Kokios pamokos gali būti labiau įtvirtintos?
  • Ko problemoje nepastebiu ir į ką galiu labiau susitelkti?
  • Kas naujoje pradžioje gali būti aktualu šiandien?

Labai stiprios ir dėkingumo praktikos. Nuo rašymo iki dėkojimo žodžiu. Galime tiesiog prisiminti dalykus, kuriais gyvenime džiaugiamės, už ką esame dėkingi. Mes dažnai ritualus pradedame padėkomis. Sau, situacijoms, kakavai, aplinkiniams. Esame dėkingi už galimybę kurti, dalintis, tyrinėti ir pažinti. Kasdien tai prisimename, o kakava padeda tai užakcentuoti.

Ką rekomenduojame  veikti atsigėrus kakavos?

  • Šokti
  • Medituoti
  • Atlikti rašymo pratimus
  • Atlikti kvėpavimo praktikas
  • Dainuoti
  • Kurti (piešti, klijuoti, daryti eskizus, improvizuoti)
  • Atlikti lengvus jogos pratimus
  • Kalbėtis su antrąja puse
  • Skaityti knygas
  • Klausytis atpalaiduojančios muzikos
  • Atlitki vizualizacijas
  • Viską, ko tuo metu norisi. Kartais galima pabandyti tiesiog atsisėsti ir klausytis savęs, ko šiandien noriu, kas man įdomu, smalsu? Ne vieną kartą tiesiog prisimindavome veiklas, kurioms nelikdavo laiko. Kartais atsikeldavome ir tiesiog išeidavome į ilgą pasivaikščiojimą.

Ką dar būtina žinoti prieš geriant kakavą

Negerti kakavos vėlai vakare. Gali būti sunku užmigti. Jei norisi vakaro ritualo, galima pasidaryti mažą puodelį gėrimo (apie 10 gr. mažame kiekyje vandens).

Negerti kakavos sočiai pavalgius – tai ne desertas ir gali suveikti ne itin maloniai.

Rekomenduojame prieš geriant kakavą būti valgius augalinio maisto, tą dieną negerti kavos.

Vartokime tik aukštos kokybės kakavą iš patikimų tiekėjų.

Primename, kad griežtų taisyklių dėl kakavos ceremonijų nėra ir būti negali. Juk tai vidinė patirtis. Šiame straipsnyje, dalinamės savo patirtimis, kurios gali tapti atspirties tašku, siekiant atrasti unikalų kakavos gėrimo būdą vienumoje.

Linkime ypatingų akimirkų ir atradimų.