Nuo seno žmonės turėjo įvairius ritualus, ženklinančius skirtingas progas, etapus, svarbius pokyčius. Šiais laikais ritualai įgavo kiek kitą prasmę – šiek tiek platesnę. Ritualas tapo ir buvimo su savimi sinonimu.
Džiaugiamės girdėdami istorijas, kad kakavos gėrimas primena daugiau skirti laiko sau, sustoti ir pasimėgauti ramiomis dienos akimirkomis
Netgi šio gėrimo paruošimas primena ritualą: pjaustymas, plakimas, pasklidęs aromatas. Viskas susijungia į galimybę pabūti ramiai su savimi.
Labai svarbi dalis yra ne tik degustacija, bet ir tai kas yra veikiama atsigėrus kakavos. Vieni skiria laiko meditacijai, kiti – dienoraščio rašymui ar tiesiog dėkingumo praktikoms. Idėjų veikloms šimtai, tačiau svarbiausia išsirinkti tai, kas labiausiai tinka Tau.

Prieš geriant kakavą rekomenduojame visada turėti intenciją arba klausimą, kuriam trūksta aiškumo. Jei atmestume visus magiškus dalykus, paaiškinimas labai paprastas – kakavoje esantis teobrominas gali suteikti daugiau energijos, o tuo pačiu ir pastimuliuoti nervų sistemą. Kitas paaiškinimas – kakava veikia kaip „durininkas“, kuris tave tiesiog praleidžia pro duris, už kurių slypi daug atsakymų. Tau tereikia klaustytis savo pojūčių!
Kakava degustuojama pasitelkus visus 5 pojūčius, todėl tai savaime tampa puikia meditacija/ koncentracijos pratybomis.
1. Regėjimas – stebėk kaip atrodo šviežiai suplakta kakavos puta. Sakoma, kad joje turi matytis visos vaivorykštės spalvos. Pamėgink visas jas pamatyti.
2. Klausa – pridėjus prie ausies kakavos puodelį, pasigirsta kakavos putos burbuliukų tirpimas. Garsas vos girdimas, tačiau įsiklausius netgi gali pajusti ramų ritmą. Trumpai paklausyk šio „ošimo“.
3. Uoslė – prieš pirmąjį gurkšnį, įkvėpk giliai į plaučius aromato – juk ne be reikalo kakavos/ šokolado kvapas naudojamas ir aromaterapijoje, kaip nuteikiantis pozityviai, padedantis kovoti su stresu. Prieš geriant, turi unikalią progą patirti natūralaus kvapo galią. Ar jauti ant pakuotės aprašytas kvapo savybes?
4.Skonis – pasistenk pajusti, kuria liežuvio dalimi pirmiausia pajunti rūgštumą, kartumą ir kitus skonius. Kai kurie kakavos porūšiai turi ir įdomų sutraukiantį skonį (Pas mus tai „Santa Ana“ skonis). Jis pats išraiškingiausias ir įdomiausias patyrinėti. Stebėk koks skonis lieka burnoje iškvėpus orą. Tokiu būdu atsiskleidžia papildomi rūšinės kakavos poskoniai.
Linkime ramių ritualų ir prasmingo laiko su kakava!